Draadjesvlees van oma was altijd weer een feest. Zodra je binnen stapte kwam de heerlijke geur je al tegemoet. Het leek dan ook een eeuwigheid te duren voordat we eindelijk met z’n allen aan tafel aanschoven. Oma genoot hier waarschijnlijk nog het meeste van. Stralend en glimlachend keek ze zo nu en dan in de rondte hoe iedereen zat te genieten van haar overheerlijke stampotje en uiteraard de overheerlijke draadjesvlees die leek te smelten op je tong.
De draadjesvlees van oma is niet moeilijk te maken. Je hoeft hier absoluut geen chef kok voor te zijn. Met een onsje liefde en een portie geduld kom je al een heel eind.
Benodigdheden en ingrediënten
- Tijd! 3 tot 4 uur (hoe langer hoe beter)
- Een flinke braad- of juspan
- 1 kg (1000 gram) Rib of Sukadelappen
- 2 middelgrote gesnipperde uien
- 3 tot 4 plakken ontbijtkoek
- Zout
- Zwarte peper (vers gemalen is het lekkerst)
- 2 tot 3 laurierblaadjes
- Mosterd
- Roomboter
- 4 tot 5 kruidnagels
- Appelstroop
- Glas rode wijn of scheutje azijn
- 2 blokjes vleesbouillon
mag wel hoeft niet
- (optioneel) 3 gepelde teentjes knoflook (alleen even kneuzen onder de achterkant van een lepel)
- (optioneel) Cayennepeper
- (optioneel) Paprikapoeder
- (optioneel) Scheutje ketjap manis
- (Optineel) 1 extra glas rode wijn voor jezelf. Altijd lekker tijdens het koken
(Voor) Bereiding
Het belangrijkste is het vlees altijd eerst op kamertemperatuur te laten komen. Haal dus het vlees minimaal 30 min uit de koeling voordat je het gaat braden. Dit geld ook voor het glas rode wijn. Dit noemen ze met een duur woord chambreren. Waarom is dit zo belangrijk?
Je hebt het vast wel een keer meegemaakt. Je pakt dat lekkere stukje vlees uit de koelkast, zet de pan op het vuur. De boter is mooi lichtbruin maar wanneer je het vlees in de pan legt gaat het mis. De scheuren vliegen erin en een pan vol vleesvocht blijft over. Met in het midden de overgebleven schoenzool.
Dit komt doordat het temperatuurverschil tussen het koude vlees en de hete pan te groot is. Hierdoor “schrikt” het vlees en verstarren de eiwitten in het vlees. Je zult het vlees hierna niet meer mals krijgen wat natuurlijk vreselijk zonde is. Zorg dus voor het beste resultaat dat het vlees rond de 20 °C is.
Bereiding van het draadjesvlees
Smeer het vlees in met zout, peper en mosterd. Bestrooi het vlees eventueel nog licht met de paprikapoeder en de cayennepeper. Smelt een derde van de roomboter in de braadpan en bak het vlees aan beide kanten een paar minuten mooi lichtbruin.
Haal het vlees uit de pan en leg dat even apart op een bord of schaal. Doe eventueel nog wat roomboter in de pan en fruit hier de gesnipperde ui even in aan. Voeg nu een flinke kop heet water toe en het glas rode wijn (of een scheutje azijn). Verkruimel de blokjes vleesbouillon boven de pan. Prik de kruidnagel in de laurierblaadjes en voeg deze ook toe. Doe nu ook 2 flinke lepels appelstroop erbij en eventueel de teentjes knoflook en een scheutje ketjap manis. Verkruimel nu de plakken ontbijtkoek boven de pan. Dit geeft een heerlijke gebonden jus.
Breng dit alles weer op temperatuur en leg het vlees weer terug in de pan. Het vlees moet net ondergedompeld zijn. Voeg eventueel nog wat heet water toe.
Laat dit op een laag vuur met de deksel op de pan zo een 2 uur en 30 minuten stoven. Voeg eventueel nog wat heet water toe als het vlees teveel boven de jus uitkomt. Hoe langer je het laat stoven hoe zachter en lekkerder het draadjesvlees van oma wordt. Laat het niet te hard koken maar pruttelen anders wordt het vlees taaier. Maak eventueel gebruik van een vlamverdeler.
Tips
- Prik de kruidnagel in de laurierblaadjes zodat je niet ineens op een kruidnagel zit te kauwen
- Je kunt in plaats van de rode wijn ook een flesje bruin bier gebruiken
- Gebruik altijd heet water bij het toevoegen in de pan anders kan het vlees taai worden door het temperatuurverschil
- Draadjesvlees is de tweede dag nog lekkerder dus maak het een dag van te voren
- Draadjesvlees is ook heerlijk op een vers bolletje om mee naar het werk of naar school te nemen.
Bekijk ook het recept van oma’s hachee, oma’s erwtensoep of oma’s heerlijke stoofaal