Gehaktballen van oma waren altijd lekkere stevige en sappige ballen vol van smaak. Een lekkere gehaktbal die prima paste bij een stamppot, spinazie of gewoon lekker op een broodje met een beetje ketchup of satésaus.
Benodigdheden en ingrediënten
- Tijd! 30 tot 45 minuten
- Een braad- of juspan
- 500 gram half om half gehakt (rundergehakt kan ook maar dan worden de ballen wat droger)
- Een gesnipperd uitje (zo fijn mogelijk)
- 1 of 2 gepeld en geperste teentjes knoflook
- Zout
- Zwarte peper (vers gemalen is het lekkerst)
- Nootmuskaat
- Een snufje chilipoeder
- 2 sneetjes wit brood
- Een scheutje melk
- Een klein scheutje ketjap manis (ongeveer 2 eetlepels)
- 1 ei
- Paneermeel of 2 tot 3 verkruimelde beschuitjes
- Roomboter
- Tomatenketchup
- Een flinke theelepel grove mosterd
- 2 eetlepels oregano
Bereiding van de heerlijke Gehaktballen van oma
Snijd de korstjes van de 2 sneetjes (oud) witbrood af en besprenkel deze met een beetje melk (3 tot 4 eetlepels). Laat dit even 5 of 10 minuten intrekken.
Doe de gehakt in een kom en tik een eitje eroverheen. Voeg de fijngesnipperde ui, de geperste knoflook en de zout en peper naar smaak toe. Strooi ook een snufje chilipoeder, nootmuskaat en de oregano over de gehakt. Nu nog een flinke theelepel grove mosterd en een scheutje ketjap manis. Knijp nu de melk uit sneetjes witbrood en leg de broodjes ook bij de gehakt. Nu wordt het tijd voor vieze handen . . .
Meng dit alles met je handen 5 tot 10 minuten tot alles goed verdeeld is. Maak je handen nu vochtig en draai 4 tot 6 mooie ronde en gelijke ballen. Om de gehaktballen van oma goed te laten lukken masseer je zo goed mogelijk alle scheuren en sneedjes uit de ballen. Dit omdat de ballen hierop open kunnen scheuren tijdens het braden. Rol de ballen nog even door een beetje paneermeel om een knapperig korstje te krijgen.
Dek de gehaktballen nu af en laat ze 30 minuten rusten in de koelkast. Smelt een flinke klont roomboter in de pan en laat deze even heet worden. Leg voorzichtig de gehaktballen in de pan en braad deze rondom bruin. Gebruik 2 lepels om de ballen voorzichtig om te draaien.
Voeg wat heet water toe tot de gehaktballen ongeveer een derde ondergedompeld zijn en laat ze zacht 25 minuten pruttelen met de deksel schuin op de pan. Keer de ballen halverwege nog een keer om.
Haal de gehaktballen uit de pan en zet ze even apart. Doe nu een flinke scheut (2 tot 3 eetlepels) tomatenketchup in de pan en voeg eventueel nog wat peper naar smaak toe. Roer nu met een garde in de pan tot de jus de gewenste dikte heeft. Voeg eventueel wat heet water toe als je de jus te dik vindt. Je kunt eventueel een mespuntje maizena toevoegen als de jus te dun is. Doe de ballen terug in de pan en verwarm deze nog even mee. De overheerlijke gehaktballen van oma zijn nu klaar. Eet smakelijk!
Tips
- Gebruik in plaats van de chilipoeder een flinke theelepel sambal om een lekkere pittige smaak aan je gehaktbal te krijgen
- Gebruik altijd 2 lepels om de gehaktballen voorzichtig te draaien. Met een vork prik je ze snel kapot vooral als ze net in de pan liggen.
- Sla de gehaktballen een beetje plat voor het braden om ze sneller gaar te krijgen. Ook zijn ze dan makkelijker om te draaien.
Ook heerlijk bij Stamppot rauwe andijvie