Pippi Langkous (Pippi Långstrump) verschijnt voor het eerst in de jeugdboeken geschreven door de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren in de jaren 40. De meeste van ons kennen Pippi natuurlijk van de series en de films van eind jaren 60 en begin 70.
De rol van Pippi werd gespeeld door de Zweedse 10 jarige actrice Inger Nilsson die daarmee wereldberoemd werd. In Nederland werd de stem van Pippi ingesproken door actrice/stemartieste Paula Majoor. Majoor kennen we van rollen zoals in Goede Tijden, Vrouwenvleugel, Flodder, Onderweg naar Morgen enz. Ook sprak Majoor de stem in van Professor Anderling in de populaire Harry Potter films.
Na Pippi Langkous kreeg Inger Nilsson geen rol meer
Na het wereldwijde succes met haar rol in de Pippi Langkous series en films krijgt Nilsson geen rol meer aangeboden. Het schijnt dat het succes haar had veranderd in een zeer vervelende puber waardoor niemand meer met Nilsson wilden werken. Zelf vertelde ze dat het kwam doordat niemand haar meer in een andere rol dan Pippi zou kunnen zien.
Echter in 2000 wordt Nilsson toch weer gevraagd om de hoofdrol te spelen in de Zwitserse film Gripsholm. De film is geregisseerd door Xavier Koller en is gebaseerd op een roman van Kurt Tucholsky. Na deze film wordt Nilsson weer regelmatig gevraagd voor rollen in series en films. Haar laatste rol was in 2015 in de film Efterskalv.
Karin Inger Monica Nilsson is 63 jaar en woont in Stockholm, Zweden. Ze is op dit moment werkzaam als medisch secretaresse.
De geschiedenis van Pippi Langkous
De avonturen van Pippi Langkous worden verzonnen door de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Lindgren vertelde de verhalen aan haar dochter Karin voor het slapen gaan of op een regenachtige dag. De verhalen worden zo goed ontvangen dat ook de kinderen uit de buurt inmiddels aan haar lippen hangen.
In 1944 besluit Lindgren dan ook de verhalen van Pippi in een boek op te schrijven en in 1945 wordt haar eerste boek uitgebracht. In totaal verschijnen de volgende drie romans over Pippi:
- 1945 Pippi Långstrump – Pippi Langkous (komt thuis)
- 1946 Pippi Långstrump går ombord – Pippi Langkous gaat aan boord
- 1948 Pippi Långstrump i Söderhavet – Pippi Langkous in Taka-Tukaland
Hierna volgen nog een reeks (korte) verhalen en liedjesbundels:
- Känner du Pippi Långstrump? – Ken je Pippi Langkous?
- Pippi Långstrump i Humlegården – Pippi in het park
- Sjung med Pippi Långstrump – Zing met Pippi Langkous
- Pippi Långstrump firar jul – Pippi en de dansende kerstboom
- Pippi Långstrump delar ut solkulor – Pippi deelt zonnebloemen uit
- På rymmen med Pippi Långstrump – Op stap met Pippi Langkous
- Pippi Långstrump har julgransplundring – Het kerstboomfeest van Pippi
- Assar Bubbla eller Det var nära ögat att det inte blev någon bok om Pippi Långstrump – Assar Bubbla, of Hoe het boek over Pippi Langkous bijna verloren was gegaan
Ook verschijnen er nog twee toneelstukken en een reeks stripboeken.
De films en series van Pippi
De eerste Pippi Langkous film
In 1949 wordt de eerste zwart-wit film van Pippi Langkous gemaakt. De film is gebaseerd op de drie boeken van Lindgren maar met kleine verschillen. Pippi werd gespeeld door de 26 jarige Viveca Serlachius en de regie viel onder Per Gunvall. Op 20 oktober 1950 gaat de film in première.
Shirley Temple’s Storybook
De Shirley Temple’s Storybook was een Amerikaanse show voor kinderen waarin bekende sprookjes werden nagespeeld. Op 8 januari 1961 wordt er een bewerking van Pippi Langkous uitgezonden. De rol van Pippi is deze keer in handen van Gina Gillespie. Ook deze bewerking is in grote lijnen gebaseerd op de boeken van Astrid Lindgren.
De films en series met Inger Nilsson
De eerste film over Pippi uit 1949 is eigenlijk een teleurstelling voor de Zweedse schrijfster en Pippi’s geestelijke moeder Astrid Lindgren. Niet alleen week het erg af van het oorspronkelijke verhaal maar ook vond ze de actrice die Pippi speelde te oud. Viveca Serlachius speelde toen de rol van Pippi en was 26 jaar oud.
Vanaf dat moment besluit Lindgren voortaan zelf de scripts te schrijven voor de Pippi Langkous films en series. Dit in samenwerking met regisseur Olle Hellbom. Op 8 februari 1969 wordt de eerste aflevering aflevering uitgezonden van de 13 delige Zweeds/Duitse kinderserie Pippi Långstrump. De hoofdrol wordt gepeeld door Inger Nilsson die wereldberoemd zou worden door haar rol als Pippi. Later dat jaar werd de serie bewerkt tot 2 lange bioscoopfilms. Dit waren de films: Pippi Långstrump (Pippi Langkous) en Här kommer Pippi Långstrump(Pippi gaat van boord).
Het vervolg op de films
In 1970 verschijnen er nog twee bioscoopfilms onder de titel Pippi Långstrump på de sju haven (Pippi in Taka-Tukaland) en På rymmen med Pippi Långstrump (Pippi zet de boel op stelten). Later dat jaar worden deze twee bioscoopfilms weer bewerkt tot een acht delen tellende tv-serie. Deze serie is dan ook het tweede seizoen van de serie Pippi die tussen 1969 en 1971 werd uitgezonden.
In 1972 verschijnt in Nederland de serie voor het eerst op de buis. De serie werd uitgezonden door de NOS. De serie werd onder leiding van Wim Povel in het Nederlands ingesproken. De Nederlandse stem van Pippi werd ingesproken door Paula Majoor.
Peppi Dlinnyychulok de Russische Pippi Langkous
In 1982 Verschijnt de film Peppi Dlinnyychulok. Deze musical is de Russische berwerking van Pippi en wordt uitgebracht door Mosfilm television. Pippi wordt gespeeld door Svetlana Stupak en de liedjes worden ingezongen door Svetlana Stepchenko. De film werd geregisseerd door Mikhail Boyarsky, Lev Durov en Tatiana Vasilieva. Margaret Mikalan was de uitvoerend producent.
Bekijk hier De Russische versie van Pippi Langkous